De rui van de kanarie vogels.
De Rui . Wout van Gils.
De vogels zitten in de rui ,iedere vogel kweker wordt er mee geconfronteerd Deze periode vind plaats direct of nog net na de kweek .In de rui gebeuren er allerlei zaken met de kleur van de bevedering pigmentatie enz ,Enkele zaken zijn van belang voor de vogel zelf maar ook wij kwekers tentoonstellers maken er gebruik van ,Bv door enkele van de buitenste pennen te verwijderen .,De nieuwe pen komt ruim 6 m/m langer terug ,en daardoor is het net als de vogel groter is geworden .Ook het bruin verminderd ,en de hoorndelen worden donkerder. Maar er kunnen ook fouten ontsteen denk maar eens als de mozaïek enkele pennen verliest deze komen dan dieper van kleur terug ,en ook verder doorlopend in de veer .Wat dan weer foutief is ,In dit artikel komen nog meer zaken naar voren die voor u of voor de vogel belangrijk zijn . Eenmaal per jaar wordt het verenpak van de kanarie verwisseld, dit gebeurt tijdens de rui. Deze zal normaal plaatsvinden in de maandenjuli augustus . Bij de jonge vogels vindt echter het eerste jaar geen gehele verwisseling van de veren plaats, hier worden alleen de contourveren geruid; de slag -, staart- en dekveren verwisselen het eerste jaar niet.
Na de jeugdrui, zoals deze eerste rui genoemd wordt, laten de kanaries hun eigenlijk kleurenbezit pas zien. Deze kleurverandering bij de jeugdrui berust op een hormonale werking. Het jeugdkleed van de kanarie is over het algemeen veel doffer en laat afhankelijk van de kleur ook meer bruine veerpartijen zien in de vleugel- en staartpennen en op het rugdek. Het feit dat de vleugel- en staartpennen bij de jeugdrui niet wisselen is zeer nadelig voor die kleurslagen waarvan geëist wordt dat deze geen bruin mogen laten zien. Maar dit nadeel geldt ook voor die kleurslagen waarvan gevraagd wordt dat vleugel en staart goed doorgekleurd moeten zijn. Een jonge kanarie kan door een ongelukje één of meer staart- of vleugelpennen verliezen, bijvoorbeeld tijdens het uitvangen of bij vechtpartijen in de vlucht. Deze veren zullen nu in ongeveer zes weken weer aangegroeid zijn, maar zij zullen echter langer worden dan de veren die zijn blijven zitten. Dit verschil kan bij de staartpennen wel een halve centimeter bedragen. Het gevolg is nu dat deze kanarie, als hij aan één kant enkele staartpennen heeft verloren, in het bezit komt van een staart die niet meer symmetrisch is .Een uitgegroeide veer is dood en verandert niet meer. Zij groeit niet meer en ook de kleuren die door de kleurstofkorrels zijn ontstaan veranderen door toedoen van het lichaam althans niet meer. Zij kunnen evenwel door uitwendige oorzaken veranderingen ondergaan bijvoorbeeld door het uitlogen van het pigment onder invloed van de zon. Dit opbleken doet zich vooral voor bij kanaries in de bruinen isabel serie en speciaal als deze vogels in een buitenvolière verblijven en zodoende langdurig aan zon en regen zijn lootgesteld. Het pigmentverlies kan een zodanige vorm aannemen dat de bevedering bijna pigmentloos schijnt. Dit komt door de ozonwerking, die vooral optreedt na een regenbui bij zonnig weer. Na de rui zal het oorspronkelijk pigmentbezit weer terugkeren .
Wist je dat de vogels in de rui graag wat extra amoniazuren hebben ,en dat je dit makkelijk kunt geven door in de rui regelmatig een halve ajuin te geven .Je moet eens zien als ze dit kennen hoe ze daar opvliegen als je dat geeft.Succes Wout van Gils. E-Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.