Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

De kweek of broedkooi .

KweekkooiBe2


 De Broed of kweekkooi .                             Wout van Gils. 

 

Als men streng en selectief wil kweken en naar de voorgeschreven standaard eisen toe zal men ook de kooien afzonderlijk moeten gaan kiezen .hier bedoel ik mee dat men dan vogels in mijn geval kanaries gaat kweken in de zogenaamde broedkooien ,ook wel eens kweek bakken genoemd.Er zijn kooien van verschillende materialen, verschillende soorten en verschillende afmetingen in de handel. Sluiten die afmetingen niet geheel aan bij uw mogelijkheden dan kan men altijd de maten aanpassen als men de kooien zelf gaat maken. Over de te gebruiken materialen lopen de meningen uiteen, het kan zowel hout, metaal als kunststof zijn. Hout heeft het voordeel dat het een absorberende werking heeft, als men tenminste hier bij de oppervlaktebehandeling rekening heeft gehouden. Kooien van metaal of kunststof zijn gemakkelijker schoon te houden dan hout maar met zekerheid kunnen we vaststellen, dat kweekresultaten in houten kooien niet onder hoeven te doen voor die van metaal of kunststof. En wat te denken van de tegenwoordig ook al te verkrijgen draad bakken ,dit zijn kooien volledig van draad gemaakt ,wat zeker de ziekten die veroorzaakt wordt door ontlasting zal voorkomen ,en ook het afval zaad kan niet meer door de vogels worden opgenomen. Ook deze kooien zijn erg in trek . Neem broedkooien overigens nooit te klein, niet kleiner dan 40 x 40 x 40 cm. Zeker aan te bevelen is het tussen twee broedvakken in, een z.g. babykooi vrij te houden, dit gedeelte is ongeveer 20 cm breed .De kooien die men kan kopen op de dag van vandaag zijn allen uitgevoerd met een baby kooi is dit niet zo vraag er dan naar het geeft grote voordelen .Hier kunnen t.z.t. de jonge vogels vanuit de twee broedvakken in geplaatst worden, zolang die de ouderlijke zorg nog niet geheel kunnen missen. Ouders voeren hun jongen op deze manier tussen de tralies nog geruime tijd. En het zal het zo gevreesde veren pikken voorkomen.,en dat is ook erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de jonge vogels hun bevedering.

De eet en drinkmaterialen, moet men altijd buiten de kooi hangen dit heeft het voordeel veel minder bevuild te worden dan bakjes e.d. die in de kooi geplaatst zijn. Dat geldt met name voor het eivoer in de periode dat er jonge vogels zijn en met betrekking tot drinkwater ook erg belangrijk.De kleine zo genaamde nippelflesjes voor drinkwater voldoen aan de broedkooi uitstekend met als grootste voordeel , dat er steeds schoon drinkwater beschikbaar is voor de ouders en hun jongen. Daardoor lopen we dan wat minder risico op ziekten. Nog een voordeel van buiten aan de kooi geplaatste eet en drinkmaterialen is, dat we de vogels minder storen dan dat we dat telkens in de broedkooi een en ander moeten toedienen. Ook voor de liefhebber is het gemakkelijker het voer te geven en de bakjes zuiver te houden.Zitstokken, liefst twee per broedvak, dikte 15 mm en zo’n 10 à 12 cm van de bovenkant van de kooi geplaatst.Ook ziet men tegenwoordig steeds meer tijdens de kweek maar een stok in de broedkooi ,maar hierin maakt de liefhebber zijn keuze zelf in. Een tip wil ik nog meegeven zorg ook altijd dat je de nestbakjes voor in de kooi kan hangen bij de meeste kooien is het zo is het niet zo kijk dan of je het kan veranderen . Je ziet ook bij het aanschaffen van kweekkooien zijn er richtlijnen ,zorg niet alleen dat de kooien goed overzichtelijk kunnen komen te staan in je kweekruimte ,zorg dat er ook een goede lucht circulatie is ,.En voor de knutselaars onder ons zijn de broedkooien zeker zelf te maken ,maar ik zou je toch ook aanbevelen eens te gaan zien bij de kweekkooien in de handel keuze genoeg en naar ieders vermogen, Kweken en maken van kweekooien is mooi ,leerzaam ,en een fantastische hobby.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.