Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Vogels worden vet,wat kan de reden zijn .


Lutino 


Mijn vogel (s) zijn te vet oorzaak ?                           Wout v gils     

Veel kwekers zien graag dat hun vogels voorzien is van een vetlaagje niets is hier op tegen en zelfs het geelachtig vetlaagje onder de buik is zeker niet slecht .Maar een teveel lijdt tot problemen.Als onze kweekvogels de winter ingaan ,en tijdens deze winter (rust) periode mogen zij gerust een klein laagje vet laten zien dit is zeker aan te bevelen. Maar zoals zo dikwijls gezegd overdaad schaad dus ook hier.Te vette vogels zijn niet erg fit en zullen ook minder lang leven .Deze vetzucht zoals deze genoemd word ontstaat niet vanwege een gebrek maar vanwege een teveel .Een teveel houdt echter ook in dat er weer van iets anders een te kort is . Meestal is de oorzaak te vinden in het voedsel ,te veel van het een ,en te weinig van het ander lijkt dikwijls tot deze vetophoping. 

De symptomen zijn meestal:

 - Een vrij plompe rustige dikke vogel.

-  Een vrij doorhangende borst.

-  Een dikke volle afhangende buik

-   Een dikke gezwollen .gele onderbuik.

-   De vogel licht meestal op zijn stok in plaats van zitten ( Door het eigen gewicht)

 Wat zijn nu de oorzaken ??

Een vaststelling is bij de meeste kwekers dat er bij de pigmentvogels vetzucht meer voorkomt dan bij de vetstof vogels ,maar ik durf dit zeker geen vast staand feit te noemen .Levendige vogels zullen ook minder last hebben van vetzucht dan vogels die lusteloos zijn ,en of zijn gehuisvest in erg kleine ruimten. Ook overbevolking heeft bij sommige vogels gevolg dat zij blijven zitten op hun stokje ,zich weinig bewegen ,met vetophoping tot gevolg.Vogels die erg lang in de TT kooi zitten hebben er ook last van ook ziet men erg veel dat de mannen in de kweekkooi ook aanvetten ,door onder andere te weinig bewegingsruimte en door het vele eivoer en andere wat ze zich te goed doen.Maar de belangrijkste oorzaak licht echter in de voeding .Er bestaat een duidelijk onderscheid tussen voedings middelen en voedings stoffen .Voedingsmiddelen zijn zaden, eivoer, groenvoer, kiemzaden wildzaden Enz.Voedingsstoffen zijn elementen waaruit voedingsmiddelen zijn opgebouwd zo kunnen er uiteraard in de voedingsmiddelen een te veel maar ook een te weinig aan voedingsstoffen zitten.

 De VOEDINGSSTOFFEN :

                     Bouwstoffen                        :  Eiwitten,water ,en zouten.

                     Brandstoffen                        :  Koolhydraten,zetmeel ,suiker en Vetten.

                     Beschermende stoffen           :  Vitaminen.

 Vooral koolhydraten en vetten zijn de grootste boosdoeners ,een teveel aan eiwitten is niet zo,n groot probleem want dat wordt in het lichaam afgebroken  en uitgescheiden. De niet verbrande suikers en vetten worden in het lichaam opgeslagen als reserve voedsel ,in de vorm van VET Wordt dit te veel dan spreken we zoals al eerder vermeld over de vetzucht. Met de symptomen vermeld eerder in dit artikel.

Hoe dit aan te pakken ;

Uiteraard zal de vogel indien hij in een grotere ruimte komt, met meer vogels zeker van het zelfde geslacht ,door de vechtlust ,van andere vogels en de ruimte om te vliegen de vogel op een natuurlijke manier afvallen na ongeveer 14 dagen.Maar we kunnen de vogels ook aansporen ,om minder te gaan eten dit door een eenvoudige manier .dit doen we door het Proteïnen gehalte in het voer te verhogen ,zonder het vetgehalte te verminderen .hoe werkt het dan zult u zich nu afvragen, vogels nemen een bepaalde hoeveelheid proteïnen tot zich om oa het verenpak te kunnen onderhouden , zij zullen hiervan zoveel eten dat hun proteïnen gehalte is bereikt ,hoe lager dit proteïnen gehalte in de voeding hoe meer nu de vogel zal gaan eten. Alle opgenomen voeding dat vet en koolhydraten bevat wordt nu in het vogel lichaam opgeslagen als vet.Gaan we nu het proteïnen gehalte in de voeding verhogen ,zullen ze minder gaan eten waardoor ze minder vet en koolhydraten tot zich gaan nemen ,en dus minder vet gaan opslaan dat is wat we willen bereiken .Kijk maar eens in de sport Bv de wielrenners wat zij eten.

Andere oplossingen kunnen zijn :

-          Geef de vogels voldoende ruimte ,en plaats de geslachten bij elkaar.

-          Laat de vogels het zaad volledig op eten ,laat ze maar eens wat zoeken.

-          Geef regelmatig wat onkruid zaden ter beschikking.

-          Hang hier en daar in de vlucht wat trosgist uit .

-          Een vogel eet tussen de 4 a 5 gram per dag is voldoende ,hou hier rekening mee.

-          Geef niet te veel aan olie houdende zaden.

-          In de winter 2 a 3maal eivoer per week is voldoende ,het zijn zaadeters.

-          Geef regelmatig een stuk ui ,en of appel.

 Soms hoor je wel eens kwekers vertellen ,dat ze hun te vette TT vogels en of kweekvogels  een tijd zonder of weinig drinkwater plaatsen,let wel dit kan, maar weet wel een vogel moet regelmatig drinken anders komen er weer andere misschien wel grotere problemen om de hoek kijken . Let op je voeding dat is de boodschap.  Succes Wout v Gils. E-mail adres  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.