JBounce
Donatie gevraagd!
Beste bezoekers van de website woutvangils.nl of woutvangils.be.
Wout heeft besloten om te stoppen met deze website
Maak hier uw donatie over om de website te laten bestaan:
https://betaalverzoek.knab.nl/k4brpH2Oo7djLAP
Alvast hartelijk dank!
x
Pirella zaad.
Pirella zaad gewoon goed. Wout van Gils.
Perilla zeker bij de Europese kwekers een veel voorkomend zaadje op hun menu ,ze geven het wat exstra ,en of ze mengen er wat onder hun eiv. Niet alleen kwekers van wildzang (Europese cultuurvogel), maar ook kwekers van kanaries, tropen en zelfs parkietachtige zijn de laatste jaren het perillazaad gaan toepassen bij de verzorging van hun vogels.Zoals zo vaak, is ook hier de plotselinge belangstelling voor deze zaadsoort niet direct te verklaren. Om ons vogelliefhebber een beter inzicht te geven in de toepassing van het perillazaad hierover iets meer in dit artikel.Perilla is een plantengeslacht dat behoort tot de familie van de lipbloemigen, De meeste soorten komen voor in Oost-Azie. Zo wordt de Perilla nankinensis als sierplant gekweekt, terwijl de Perilla ocymoides (in de Hymalaia) en de Perilla arguta (in China en Japan) voornamelijk worden gekweekt omwille van de perilla-olie. Deze olie vindt in het Oosten toepassing bij de smaakstof- bereiding, Het bevat namelijk een component, welke circa 2000 maal de zoetkracht van suiker heeft. Ook bevat de perilla-olie een bestanddeel, waaraan een anti- septische werking wordt toegeschreven.
In de vogelliefhebberij zijn een tweetal soorten perilla verkrijgbaar, namelijk witte (grijze) - en bruine perilla. In onderstaande tabel is een analyse van het perillazaad weergegeven.
Gemiddelde waarde Perilla
vocht 6,0%
ruw eiwit 24,3%
ruw vet 43,3%
suikers en zetmeel 2,2%
ruwe celstof 15,1%
Bekijken we de an alyse dan kunnen we stellen, dat het perilla tot de vetrijke zaadsoorten gerekend kan worden, zoals neger-, hennep- en raapzaad en gepelde haver . Het hoge vetgehalte zal de voornaamste reden zijn, waardoor perilla, evenals andere vetrijke zaadsoorten, door diverse vogelsoorten graag wordt opgenomen.Vooral bij wildzangkwekers is het perilla momenteel zeer populair. Wordt het daarbij als een "snoepzaad" verstrekt naast een goede zaadmengeling voor wildzang, dan kan het een welkome afwisseling in de dagrantsoen zijn, met name in de kweek- en ruitijd (productieperioden). Het is ook om die reden dat ook veel kanarie kwekers ,dit zaadje zijn gaan toevoegen aan hun voeding .We mogen niet vergeten, dat in een goed wildzangmengsel ook al behoorlijk wat vetrijke zaden aanwezig zijn. Daarom is het verstandig om de vogels, in kweekkooien gehuisvest., in gecontroleerde hoeveelheid per dag te voeren (rantsoeneren). Hierdoor wordt een eenzijdige voedselopname voorkomen. Daarnaast kan het perillazaad bijvoorbeeld als een "smaakmaker" door het opfokvoer worden gemengd en zo de opname bevorderen. Hiermee is met de perillaverstrekking een nuttige toepassing bij de verzorging van de vogels gegeven.
Besluit :
Het is dan ook een zaadje wat zeker gegeven kan worden aan onze kanarievogels ,maar zoals eerder in dit artikel vermeld doe het zeker gerantsoeneerd,dit om een vervetting te voorkomen . Mits met aandacht en gerantsoeneerd gevoerd is dit een goede exstra toevoeging voor onze kanarievogels.