Inloggen

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

JBounce

Donatie gevraagd!

Donatie!

Beste bezoekers van de website woutvangils.nl of woutvangils.be.

 

Wout heeft besloten om te stoppen met deze website

Maak hier uw donatie over om de website te laten bestaan:

https://betaalverzoek.knab.nl/k4brpH2Oo7djLAP

 

Alvast hartelijk dank!

(Zie verder bericht op de hoofdpagina)

x

Kiemzaad maken .opletten!!!

kiemzaad


Het maken van Kiemzaad .

Indien men gekiemd zaad verstrekt, is het belangrijk dat dit op een hygiënische manier gemaakt wordt. Kiemzaad maken is niet moeilijk. Toch kan dit een bron van infectie zijn als dit niet zorgvuldig gebeurt, zeker wanneer kiemzaad gemengd met eivoer wordt verstrekt. Het is in de eerste plaats belangrijk om goed kiemzaad te kopen. Het moet vers en schoon zijn en snel kiemen. Ook hier zijn er vele manieren waarop verschillende kwekers te werk gaan. Ik zet het zaad in ruim water, waaraan appelazijn (20 ml/liter) is toegevoegd gedurende acht uurweg. Dit is om het zaad voldoende vocht te laten opnemen om te ontkiemen. Door toevoeging van het appelazijn wordt de pH verlaagd en kunnen bacteriën zich niet ontwikkelen. Hierna wordt het zaad in een grote keukenzeef gedaan en zorgvuldig onder de kraan uitgespoeld. Gedurende het kiemen blijft het zaad in de zeef, waarin het een aantal malen per dag onder koud stromend water goed wordt uitgespoeld. Het kiemen gebeurt bij kamertemperatuur (20-22 °C). Het zaad mag beslist niet in de zon staan. Al gauw verschijnen er witte puntjes. Het zaad is dan al eigenlijk klaar voor gebruik. Laat het nooit ver ontkiemen, dan ontstaat groenvoer en de voedingswaarde gaat snel achteruit. Als het kiemproces voltooid is, wordt het zaad voor de laatste maal grondig uitgespoeld. Nadat het overtollige water er is uitschud, wordt het geheel uitgespreid op een aantal lagen keukenrol. Zachtjes wordt nu de bovenkant gedept, totdat het aanhangende water is verdwenen. Desnoods kan het zaad nog een keer op een nieuwe laag keukenrol worden overgebracht om verder te drogen. Het kiemzaad kan nu in de koelkast enkele dagen worden bewaard. Maar nogmaals de keim moet ook echt een  kiem zijn .Te lange  kiemen geeft een kans  op nitrit  of nitraat vergiftiging.!!!!!! Het kan niet  genoeg gezegd en geschreven worden.,

Kiemzaad kan ook worden ingevroren zonder de kwaliteit achteruit gaat. Het is wel noodzakelijk het zaad na drogen op keukenrol snel in te vriezen. Het zaad wordt hiertoe uitgespreid op keukenpapier in een brede bak (bv een braadslee). De laag mag niet te dik zijn anders vriest alles aan elkaar. Vries nooit in op keukenrol, dan vriezen er allemaal papierpluisjes vast aan het zaad. Het geheel wordt nu in de vriezer gezet en regelmatig met een vork losgehouden. Na te zijn ingevroren kan het zaad van het papier worden afgenomen. Het zijn dan nog vrij grove stukken. Porties van 250 gram worden overgebracht in een diepvries doos. Als enkele malen krachtig met de doos wordt geschud, zullen de zaadjes los komen. Men kan het kiemzaad dan op deze manier in de diepvries bewaren of al mengen met het (reeds ingvroren) eivoer.

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.