JBounce
Donatie gevraagd!
Beste bezoekers van de website woutvangils.nl of woutvangils.be.
Wout heeft besloten om te stoppen met deze website
Maak hier uw donatie over om de website te laten bestaan:
https://betaalverzoek.knab.nl/k4brpH2Oo7djLAP
Alvast hartelijk dank!
x
De Bruinfactor.
De Bruin Factor. W.v.Gils.
INLEIDING:
Deze vogels, door u allen wel gekend, en die ook weinig problemen zullen geven voor herkenning, maar toch nog worden er veel fouten in gekweekt. Menig liefhebber schrijft mij wel eens om wat inlichtingen over de Bruine Kanarie. Al is de bruine kanarie nu niet een vogel die ik al jaren kweek, toch vind ik deze vogels erg mooi en interessant vooral met de Ivoor of Pastelfactor, en in samenwerking met de recessief witfactor, komt men regelmatig mooie exemplaren tegen. Ik wil in het kort deze vogels even naar voren halen in de vorm van dit artikel om zodoende toch wat punten op te halen, en om tot een beter kweek en koppelingsresultaat te komen.De bruine kanarie is een van onze oudste mutaties in de pigmentserie. Voor elke kanarie kweker is de bruine kleur als herkenning geen probleem. Het is een vogel die in al zijn veren bruin pigment zal laten zien. Hoe warmer en voller van kleur, des te beter zal de vogel zijn. De vogel zal dan ook nooit te bruin kunnen zijn, het geheel goed doorlopend in de flanken en borst, met een zo zacht mogelijke bruine tekening.
DE BRUINFACTOR DOET EIGENLIJK TWEE ZAKEN:
De zwarte eumelanine tekening wordt omgezet in het bruine phaeomelanine tekening.
De andere vormt de bruine phaeomelanine tussen de bestreping. Dus het is dus bijna vanzelfsprekend dat hoe sterker de bruine factor werkt, hoe vloeiender het bruine verenkleed er uit zal zien.
EEN ANDERE KENMERK IN DE BRUINREEKS IS DAT:
Een pop altijd het best van bruine kleur zal zijn.
Een man zal altijd wat harder getekend zijn.
VERERVING BRUINFACTOR: (z)
Deze is geslachtsgebonden, en dus uiteraard ook gekoppeld aan alle andere factoren die op het geslachtschromosoom liggen. Men gebruikt kleine letters omdat:
de mutant z recessief vererft t.o.v. de wildvorm z+
de wildvorm z+ dominant vererft t.o.v. de mutant z.
BrUINFACTOR EN BLAUWFACTOR.
BLAUWGRIJZE KLEUR RONDOM KOP.
WERKT HARDE BESTREPING IN DE HAND.
ER ZAL NOOIT EEN VOL BRUINE KLEUR TE ZIEN ZIJN.
DOET AFBREUK AAN HET TOTALE KLEURBEELD.
DE KWEEK:
Er zijn hierin veel mogelijkheden, het is de keuze of de smaak van de kweker die hierin bepaalt welke kleur hij gaat kweken. Ik ga u hierin enkele methoden opsommen. Men weet, vogels gebruiken met "Blauwfactor" en uiteraard geen isabel of agaatfactor. Als u een fokzuivere (homozygote) man heeft en u gaat hiermee kweken, dan zullen er alleen maar groene jongen uitkomen. De mannen hieruit zijn bruinverervend. Deze paart u weer met een bruine of bruine witte pop. De dochters van de groene man koppelt u aan een bruine of bruine witte man:
Voorbeeld:
BRUIN x BRUIN.
BRUIN x BRUIN WIT
geel/BRUIN x BRUIN WIT
BRUIN WIT x GROEN
Indien u bruingeel wilt kweken, ook dan kunt u het bruin verbeteren door weer gebruik te maken van een groene of zwartgeel vogel,
Voorbeeld:
een koppelingsmogelijkheid is Bruin x bruingeel intensief deze geeft 50 % bruin en 50% bruingeel. Om het bruin te verbeteren gaan we dus zwart inschakelen. Als u kweker bent van bruingeel, dan zult u in plaats van zwart een bruinrood moeten inschakelen om het bruin te willen verbeteren. Meest voorkomende koppelingen zijn:
opsommingsteken
roodbruinschimmel x roodbruinintensief
roodbruinintensief x roodbronsschimmel
Ik zou u ook eens aanraden het te proberen met de ivoorfactor erbij. Nog enkele mogelijkheden:
bruin wit pastel x bruinivoor
bruinivoor x bruin wit pastel
bruin wit pastel x bruinpastel
bruinwit x ivoorbruin
bruinivoor x bruinwit
HET GEBRUIK MAKEN VAN DE IVOORFACTOR IN DE BRUINREEKS KAN MEN GUNSTIG NOEMEN. ( Geeft een maximum aan bruin te zien). Ook het gebruik van de recessiefwit factor is aan te bevelen. Ik hoop u hiermee enkele richtlijnen te hebben gegeven voor de kweek van bruine vogels. Belangrijk is dus: blauwfactor vermijden!
ENKELE STANDAARDGEGEVENS EN VOORKOMENDE FOUTEN:
BRUIN WIT:
Een maximale bruinconcentratie, goed doorlopend in flanken en borst. Het bruin van de bestreping moet goed overvloeien in het bruine phaeomelanine, die ook zo maximaal mogelijk aanwezig moet zijn. De kleur van de borst en het onderlichaam moet een egale bruin witte tint laten zien. Een minimale aanslag in de vleugels (bij de dominante vogels) Hoorndelen eenkleurig, middelmatig zachtbruin.
Enkele fouten
Aanwezig blauwe schijn op kop of borst
Niet bruin genoeg - niet vloeiend - te streperig
Te licht in flanken, borst, onderlichaam
Te veel aanslag vleugels - schouders
Opgebleekte vleugelpennen
Tekening onderbroken te smal
BRUIN INTENSIEF:
Hierbij dient men te weten dat het bruin tussen de bestreping nooit in die mate aanwezig is als bij de bruine mogelijk is en moet zijn. De tekening en vleugel en staartpennen dienen wel zo bruin mogelijk te zijn. Tussen de bestreping een weinig (haalbare) bruin phaeomelanine, dit doorlopend in borst en flanken. Een goede werking van de intensief factor en egaal van kleur, hoorndelen eenkleurig zachtbruin.
Enkele fouten:
Tekening niet bruin genoeg ,en onderbroken
Geen of te weinig flanktekening
Lichte toppen aan vleugel of staartpennen
Niet egaal van kleur - schimmelsporen
Rugdek niet egaal van kleur
BRUIN- ROOD INTENSIEF:
Een maximaal aanhaalbaar bruin is vereist, met een minimum aan streperigheid - rugdek goed bruin van kleur. Het geheel met een bruine tekening zacht vloeiend in elkaar lopend. Het pigment moet zover mogelijk doorlopen in flanken en borst. Een egale goede rode kleur is vereist. De bruine phaeomelanine zal de intensief factor enigszins tegenwerken. Maar het rugdek zal toch een zo vloeiend mogelijk warmbruine kleur laten zien. Hoorndelen eenkleurig zachtbruin.
Enkele voorkomende fouten:
tekening te hard, onderbroken, te smal.
te weinig bruin (vloeiend) op rugdek en flanken.
geen flanktekening, onderbroken.
niet egaal van kleur - schimmelsporen tweekleurig.
lichte vleugel en staartpennen.
BRUIN (SCHIMMEL):
Een maximale concentratie van bruin, zover mogelijk doorlopen in de flanken en borst. De tekening moet zacht uitvloeien en als het ware een geheel vormen met het tussenliggende bruin phaeomelanine. Een enkelvoudige geelfactor met een lichte egaal verdeelde schimmel factor en grondkleur.
Enkele voorkomende fouten:
niet bruin genoeg.
grondkleur niet egaal
rugdek te streperig tekening te smal
hte vleugel en staartpennen borst en stuit
schimmelverdeling niet goed.
BRUIN ROOD SCHIMMEL:
Een maximaal aan bruin op rugdek, borst en flanken. Zo weinig mogelijk streperigheid op het rugdek. De bestreping en tussenliggend bruin moet als het ware in elkaar overgaan. Een zacht rode grondkleur egaal verdeeld, met een egaal verdeelde schimmel er over verdeeld. De borst zal iets dieper van kleur zijn.
Enkele voorkomende fouten:
niet bruin genoeg.
schimmelverdeling niet goed grondkleur niet egaal - twee of driekleurig.
lichte vleugel of staartpennen.
lichte flanken of broek.
tekening te onderbroken en te smal.
BRUIN IVOOR INTENSIEF.
Zie eisen en fouten als bij de goudbruine, alleen door de werking van de ivoorfactor is de diepe goudkleur gehalveerd. De grondkleur moet wel zuiver en egaal blijven, mooie vogels om te zien en te kweken.
BRUINIVOOR (SCHIMMEL):
Zie eisen en fouten zoals bij de bruine, door het feit dat men hier te doen heeft met een enkelvoudige geelfactor, samen met de ivoorfactor, zal er een zeer zwakke grondkleur ontstaan en dit is dan foutief. Men moet een geelfactor gebruiken die ligt tussen dubbel en enkel factorig samen met de ivoorfactor zal dit het juiste kleurbeeld aan de bruinivoor geven.
BRUIN ROOD IVOOR:
Zie eisen en fouten als bij de roodbruine, alleen door de werking van de ivoorfactor is de diep rode grondkleur gehalveerd, "rose". De grondkleur zal wel zuiver en egaal moeten blijven.
BRUIN ROOD IVOOR (SCHIMMEL):
Zie eisen en fouten als bij de roodbruin,de grondkleur is alleen door de werking van de ivoorfactor minder diep. Men krijgt een rose kleur uiting, deze moet wel egaal van kleur zijn.
BRUINFACTOR IN SAMENWERKING MET PASTEL:
In samenwerking met de pastelfactor op onze bruine kanarie is er natuurlijk van onze normale klassieke bruine vogel geen sprake meer. Door de werking van de pastelfactor (2de reductie factor) is het bruin van de bestreping zodanig gereduceerd, dat de gehele vogel een lichter uiterlijk heeft gekregen, zonder nog een duidelijk spoor van een tekening. Dit is nu geheel samengevloeid met het gehele rugdek en is ook de vereiste verschijning nu.
BRUIN WIT PASTEL:
Een zo vloeiend mogelijk egaal bruin rugdek. Geen of zeer weinig bestreping meer. Rugdek maximaal bruin doorlopend in flanken en borst. Lichtbruin vleugel en staartpennen aangepast aan het totaalbeeld van de vogel. Dus geen lichte of opgebleekte pennen. Borstkleur moet een zacht zilvertint laten zien. Bij de dominante vogels een minimale aanslag in vleugelpennen.
Enkele voorkomende fouten:
laat zware bestreping zien op rugdek.
vloeit niet over in bruine rug dekkleur.
flanken en borstkleur te licht. (wit)
te veel aanslag (dom.factor) vleugel en staartpennen te licht.
BRUIN PASTEL INTENSIEF:
De goudkleur zal in het rugdek meer naar voren komen. Toch moeten we proberen het rugdek zo vloeiend mogelijk bruin te houden. Uiteraard ook flanken en borst. Evenals bij de goudbruin, zal door de intensief factor het bruine minder overheersen dan bij de schimmelvogels. Maar het geheel zal zo vloeiend mogelijk moeten zijn, geen of zeer weinig bestreping meer, met een egale dubbel geelfactor.
Enkele voorkomende fouten:
Rugdek nog te zwaar getekend te weinig samenvloeiend bruin.
Te lichte flanken en vleugel of staartpennen.
Grondkleur niet egaal, bewolkt, schimmelsporen, onzuiver, weinig bruin te zien.
BRUINPASTEL (SCHIMMEL):
Een zo vloeiend mogelijk egaal bruin rugdek, goed doorlopend in borst en flanken. Geen of zeer weinig bestreping meer zichtbaar. Een zo bruin mogelijk geheel. Een egale enkelvoudige geelfactor, met een egale verdeelde schimmelverdeling.
Enkele voorkomende fouten:
Laat te weinig bruin zien.
Vleugel en staartpennen te licht, lichte broek
Bewolkt van kleur, schimmelverdeling niet goed.
Laat nog een te zware tekening zien, geen vloeiend rugdek.
BRUIN ROOD PASTEL:
Evenals bij de roodbruine, zal door de aanwezigheid van de intensief factor, het bruin zich iets minder kunnen ontwikkelen, dan bij een schimmelvogel. We moeten toch proberen het max. bruin te halen, zonder streperigheid. Een egaal rode grondkleur, en zeker bij overjarige vogels doorgekleurde vleugel en staartpennen. Het geheel moet een goed bruine indruk maken.
Enkele voorkomende fouten:
twee of driekleurig, grondkleur niet egaal.
te fijne tekening rugdek, niet bruin genoeg. (melig op rugdek)
lichte vleugel en staartpennen, of broek.
schimmelsporen.
BRUIN ROOD PASTEL(SCHIMMEL):
Een egaal vloeiend bruin rugdek, flanken en borst zo bruin mogelijk. Geen of zeer weinig bestreping oprugdek meer, het geheel moet goed ineen vloeien, een egale enkelvoudige roodfactor, en een egaal verdeelde schimmel over de gehele vogel.
Enkele voorkomende fouten:
niet bruin genoeg
vloeit niet genoeg samen op rugdek, borst, flanken
niet egaal van kleur lichte flanken
laat nog een te zware tekening zien op rugdek en flanken
schimmelverdeling niet goed verdeelt.
BESLUIT:
Ja, bruinkwekers, u ziet u kunt ook allerlei kanten op, en ook op diverse moeilijkheden stuiten. Vooral in de zilvertint stuit u vaak op moeilijkheden. Dit door de eerder genoemde en onberekenbare blauwfactor. Maar ook dit is te voorkomen, door selectieve kweek en opletten bij koppelen en aankoop van vogels. Maar ook de Bruingeelivoor is een zeer veel gekweekte en mooie vogel, ook op onze T.T. Voor de ervaren kweker zou ik zeker aanraden in de zilverkleur samen te werken met de recessief witfactor. Ik hoop dat ik bij u weer wat informatie en tips heb kunnen geven over de bruine kanarie. En denk eraan dat bij een goede kleur ook nog andere rubrieken tellen om tot een goede T.T. vogel te komen.
Vanaf 2003 is ook deze standaard aangepast worden naar het meer zuiderlijke Type toe,er is wel een overgangs periode ingesteld. Gelieve hier goed rekening mee te houden ,Zie ook de rubriek AOB technische commissie