Inloggen

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

JBounce

Donatie gevraagd!

Donatie!

Beste bezoekers van de website woutvangils.nl of woutvangils.be.

 

Wout heeft besloten om te stoppen met deze website

Maak hier uw donatie over om de website te laten bestaan:

https://betaalverzoek.knab.nl/k4brpH2Oo7djLAP

 

Alvast hartelijk dank!

(Zie verder bericht op de hoofdpagina)

x

De geel mozaiek type 1.

Geel mozaïek


De geel mozaiek type 1.                                  wout van  Gils

Inleiding :

Een van de kanarievogels die ik erg graag zie en zelf ook kweek met succes is de Geel mozaïek ,zoals men weet zijn er twee type,s type 1 de pop en type 2 de man .Ik,zelf kweek op het pop type daar ik deze persoonlijk het mooiste vindt ,ook door de helder krijtwitte ondergrond ,die bij de mannen wat minder is al stel ik vast dat ook hier grote verbeteringen vallen te bewonderen. De kwekers hebben in de afgelopen jaren deze vogels tot schitterende vogels gemaakt ,Het is ook duidelijk dat men moet kiezen welke richting men gaat in de kweek ,ofwel kweekt men het pop type of anders het Man type beide soorten kweken uit een koppel is zo goed als uitgesloten ,men moet gericht kiezen ofwel twee aparte lijnen uitzetten. Erg belangrijk bij deze vogels is natuurlijke de vorm ,maar zeker de lengte van de bevedering goed in de gaten te houden ,te lange bevedering geeft niet alleen erg losse flanken ,en minder mooi gesloten vogels maar ook  de kans op lumps  wordt erg groot ,en zeker op de schouders ,Men moet daar heel goed opletten .Wat de vorm betreft ,zijn wij hier in België zeker niet achter ,en kunnen wij deze zeker en met succes inkweken . Erg goed moeten we ook letten op de wat doorlopende lipochroom kleur in de staart ,dit is niet makkelijk weg te krijgen is iets eigen aan de vogels ,maar we moeten proberen dit toch minimaal te houden. Ook moet men erg goed opletten ja proberen te voorkomen dat de vogels vleugel en of staartpennen verliezen ,als deze terug komen zullen deze ook meet doorgekleurd zijn .
Geel mozaïek type 1 :

Een mozaïek is een tekeningvogel waarvan zijn patroon de gestelde normen zo dicht mogelijk moet benaderen en waarbij contrast eveneens een enorm belangrijke rol speelt. Een zo intens mogelijk patroon op een zo helder mogelijke grond moeten we na streven. Men dient wel aandacht te besteden aan de kleurdiepte van het patroon dit mag zeker niet te diep worden ,of naar oranje overlopen ,maar ook weer niet te minimaal van kleur te zijn.  Ea moet  verder goed zichtbaar zijn .en deze moeten zich op de volgende plaatsen ontplooien .

    Een duidelijke achter het oog beginnende oogstreep.
    Een kleine maar duidelijk borstvlek.
    Duidelijke schoudervlek zonder ver door te lopen in de vleugels.
    Een goed zichtbare stuitvlek.

De oogstreep :

Deze moet duidelijk en afgelijnd achter het oog beginnen ,en mag ongeveer een lente hebben tussen de  6 a 10 M/m  uiteraard zoveel mogelijk symmetrisch ,en als de streep boven het oog begint ,en het is minimaal kan dit worden geaccepteerd ,al moet de voorkeur duidelijk gaan naar de achter het oog beginnende oogstreep .Boven het oog beginnende oogstreep kan dus wel door de keurmeester minimaal bestraft worden.

De Schoudervlek :

De schouder vlek geeft samen met de oogstreep de mooi mozaïek tekening weer ,voorkomen moet worden dat deze te veel doorloopt de vleugelpennen in .ook moet deze duidelijk naar voren komen ,en zichtbaar zijn ,zonder te diep van kleur te worden,maar uiteraard ook niet te minimaal van kleur. Hij zal altijd goed zichtbaar moeten zijn.

De Borstvlek :

Deze moet altijd zichtbaar zijn een ovale mooi vlek van ongeveer een centimeter lengte ,Mag nooit te groot zijn maar ovaal en zichtbaar. Opvallend is wel dat sommige mooie mozaïeken met goede schouder en oogtekeningen een minimale borst vlek laten zien ,maar ze is er wel en dat is ook de eis van de standaard. Maar let wel een klein vlekje en niet uitlopend naar de flanken ,bij een pop type is dit uit den boze.

De stuitvlek : Deze vlek zal er meestal wel zijn ,in tegenstelling van de schoudervlek en de oogstreep ,maar toch vraagt hij aandacht voorkom dat hij te groot wordt,maar over het algemeen zal hij minder problemen geven dan de oog en schoudervlek.

De Kweek :Zoals eerder genoemd moet men letten op de lengte van de bevedering  ,maar kweek niet met de bedoeling zowel mannen als poppen te kweken uit het zelfde koppel .Koppel een pop aan een man met een minimaal masker ( Flink Foutief man Masker )ja zelfs met een kleine inkeping er in kan geen kwaad .let ook op een minder grote borstvlek ,en een juiste kleurdiepte ,en uiteraard wat letten op de vorm van beide vogels je weet wat de ene te veel heeft moet de andere te weinig hebben .dus gebruik mannen die zoveel mogelijk het pop type benaderen. Let wel op het zogenaamde muizenkopje ,dit zal met het mozaïek patroon nog meer een misvorm uitzicht geven dan bij andere vogels ,en de vogel kan dan weer zo mooi zijn van mozaïek patroon ,maar nu zal de vorm het uitzicht de vogel kans loos maken .Let dus hier ook erg goed op!!!! En uiteraard laat ook op met je voeding en of kleurstimulerende middelen zodat het Mozaïekpatroon niet de te diep van kleur wordt En zorg voor een zo weinig mogelijke uitloop van de schoudervlek de vleugelpennen in . En als je de vogels opvoert zowel met geel of rood stimulerende middelen begin dan niet eerder dan omstreeks 6 weken. En nogmaals wees waakzaam dat je kleur niet te diep wordt. Veel succes met deze schitterende kanarievogel Wout van Gils.

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.