Inloggen

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

JBounce

Donatie gevraagd!

Donatie!

Beste bezoekers van de website woutvangils.nl of woutvangils.be.

 

Wout heeft besloten om te stoppen met deze website

Maak hier uw donatie over om de website te laten bestaan:

https://betaalverzoek.knab.nl/k4brpH2Oo7djLAP

 

Alvast hartelijk dank!

(Zie verder bericht op de hoofdpagina)

x

De Geel mozaiek type 2.

Geel mozaïek type 2 a


Geel mozaiek type 2.               Inleiding :

Een van de kanarievogels die ik erg graag zie en zelf ook kweek met succes is de Geel mozaïek ,zoals men weet zijn er twee type,s type 1 de pop en type 2 de man .Ik,zelf kweek op het pop type daar ik deze persoonlijk het mooiste vindt ,ook door de helder krijtwitte ondergrond ,die bij de mannen wat minder is al stel ik vast dat ook hier grote verbeteringen vallen te bewonderen. De kwekers hebben in de afgelopen jaren deze vogels tot schitterende vogels gemaakt ,Het is ook duidelijk dat men moet kiezen welke richting men gaat in de kweek ,ofwel kweekt men het pop type of anders het Man type beide soorten kweken uit een koppel is zo goed als uitgesloten ,men moet gericht kiezen ofwel twee aparte lijnen uitzetten. Erg belangrijk bij deze vogels is natuurlijke de vorm ,maar zeker de lengte van de bevedering goed in de gaten te houden ,te lange bevedering geeft niet alleen erg losse flanken ,en minder mooi gesloten vogels maar ook  de kans op lumps  wordt erg groot ,en zeker op de schouders Ook dient men flink aandacht te schenken aan het masker zorg dat het oog in het masker licht en dat het masker gaat uitlopen naar de nek toe,Men moet daar heel goed opletten .ook de kleurdiepte van het masker moet goed zijn ,zonder te diep te worden want dit zal hoe vreemd het ook klinkt ook meer kleur te zien zijn op het rugdek ,dat eigenlijk zo min mogelijk moet zijn ,maar de man wel zal laten zien en de pop niet ,maar zorg dat het zo weinig mogelijk is. Wat de vorm betreft ,zijn wij hier in België zeker niet achter ,en kunnen wij deze zeker en met succes inkweken .Erg goed moeten we ook letten op de wat doorlopende lipochroom kleur in de staart ,dit is niet makkelijk weg te krijgen is iets eigen aan de vogels ,maar we moeten proberen dit toch minimaal te houden. Ook moet men erg goed opletten ja proberen te voorkomen dat de vogels vleugel en of staartpennen verliezen ,als deze terug komen zullen deze ook mee doorgekleurd zijn .
Geel mozaïek type 2  :

Een mozaïek is een tekeningvogel waarvan zijn patroon de gestelde norm zo dichtmogelijk moet benaderen en warbij het contrast eveneens een belangrijke rol speelt .Een zo intens mogelijk patroon op een zo helder mogelijke ondergrond moet we proberen na te streven. Men dient wel aandacht te besteden aan de kleurdiepte van het patroon dit mag zeker niet te diep worden ,of naar oranje overlopen ,maar ook weer niet te minimaal van kleurdiepte zijn .Een te diep masker ( putter ) geeft ook weer meer kleur weer in het rugdek .Ea moet verder goed zichtbaar zijn ,en deze moeten zich op de volgende punten ontplooien.

    Een duidelijke masker ( putter ) waarin de oog goed invalt ,niet doorlopend naar de nek..
    Een duidelijk borstvlek niet doorlopend in masker of borstvlek ,duidelijk afgescheiden van     beide.
    Duidelijke schoudervlek duidelijk afgetekend zonder ver door te lopen in de vleugels.
    Een goed zichtbare stuitvlek.

Het Masker :

Dit is wel een van de duidelijkste kenmerken tussen de man en de pop .De man heeft een vol puttermasker volledig rond de snavel .De ogen dienden hier goed in te vallen . de krul achter het oog is aanwezig doch dient zo minimaal mogelijk te zijn ,en ook niet te ver door te lopen. Het masker bij de mannen in combinatie van een helder witte ondergrond is niet makkelijk te verwezenlijken Maar ook hier is grote vooruitgang geboekt. Diverse kwekers hebben dit probleem al erg goed onder de knie.

De Schoudervlek :

De schouder vlek geeft samen met de oogstreep de mooi mozaïek tekening weer ,voorkomen moet worden dat deze te veel doorloopt de vleugelpennen in .ook moet deze duidelijk naar voren komen ,en zichtbaar zijn ,zonder te diep van kleur te worden,maar uiteraard ook niet te minimaal van kleur. Hij zal altijd goed zichtbaar moeten zijn.  

De Borstvlek :

Deze is groter als bij de poppen en dus ook goed zichtbaar ,maar men moet er voor waken dat deze te groot wordt en gaat aansluiten tegen het masker en flanken toe dit is duidelijk niet toegelaten,dit wordt dan weer gestraft door de keurmeesters .Probeer te zorgen voor een duidelijk afgelijnde niet te diepe borstvlek.

De stuitvlek : Deze vlek zal er meestal wel zijn ,in tegenstelling van de schoudervlek en de oogstreep ,maar toch vraagt hij aandacht voorkom dat hij te groot wordt,maar over het algemeen zal hij minder problemen geven dan de oog en schoudervlek.

De Kweek :Zoals eerder genoemd moet men letten op de lengte van de bevedering  ,maar kweek niet met de bedoeling zowel mannen als poppen te kweken uit het zelfde koppel .al zal de uitzondering hier ook wel eens de regel bevestigen. En mozaïek man die het type van een pop laat zien is het meest geschikt voor poppen ,en dus zeker niet voor mannen kweek. Dus hier gebruikt men een pop met zware tekening te grote oogstreep ,lipochroom boven de snavelbasis . Dat zijn dan weer vogels die men koppelt aan een man met een goed masker. Let ook op de borstvlek en schoudervlek dat deze ook aanwezig zijn ,en niet te groot.,En uiteraard ook wat letten op de vorm van beide vogels je weet wat de ene te veel heeft moet de andere te weinig hebben .dus gebruik poppen die zoveel mogelijk het man type benaderen. Let wel op het zogenaamde muizenkopje ,dit zal met het mozaïek patroon nog meer een misvorm uitzicht geven ,en de vogel kan dan weer zo mooi zijn van mozaïek patroon ,maar nu zal de vorm het uitzicht de vogel kans loos maken .Let dus hier ook erg goed op!!!! En uiteraard laat ook op met je voeding en of kleur stimulerende middelen ,zodat het Mozaïekpatroon niet de te diep van kleur wordt. Ook hier geld weer als je kleur stimulerende middelen geeft ,begin dan hier omstreeks week 6 mee,en let ook op dat de kleur weer niet te diep wordt. Succes Wout van  Gils.

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.