Inloggen

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

JBounce

Donatie gevraagd!

Donatie!

Beste bezoekers van de website woutvangils.nl of woutvangils.be.

 

Wout heeft besloten om te stoppen met deze website

Maak hier uw donatie over om de website te laten bestaan:

https://betaalverzoek.knab.nl/k4brpH2Oo7djLAP

 

Alvast hartelijk dank!

(Zie verder bericht op de hoofdpagina)

x

De lutino mooi maar niet makkelijk.

Lutino


Mooi maar niet makkelijk  De Lutino .                            Wout van Gils. 

Inleiding.

Ieder die mij kent weet ook dat ik een voorkeur heb in vetstofvogels ,maar nog meer vogels met rode ogen .Al wetend dat dit niet makkelijk is probeer ik toch al vele jaren die vogels te kweken ,in de albino met vrij goede resultaten met de rubino ,en de lutino wat minder .Toch zijn het ondanks hun moeilijkheids factor mooie vogels om mee te kweken ,al wil ik niet deze vogels aanraden aan een beginnende kweker . Men kent deze vogel in intensief en schimmel ,en in de kleur geel ,met en zonder de ivoorfactor .Ieder heeft hier zijn eigen keuze in ,met meestal de voorkeur naar de intensief factor toe. Al moet gezegd dat gelukkig de laatste jaren de schimmel vogels met grote sprongen de keurtafels halen met zeer goed resultaat ,de schimmelvogels zijn heden ook prachtvogels. Dus de licht voorkeur naar intensief toe is ook niet meer van deze tijd.

De vererving .

De lutino is een gele lipochroom kanarie met rode ogen ,zoals hier boven genoemd kent men deze in intensief en schimmel ,met of zonder de ivoorfactor. Wie zien in deze vogels totaal geen pigment meer ,maar deze is wel nog latent aanwezig .Dit komt om dat deze lutino twee genetische type kent ,namelijk via de pheao en of  de satinet De pheao vererft autosomaal ,dit wil zeggen de pop en of de man kunnen verervend zijn .Ofwel splitvogels genoemd De satinet vererft geslachtgebonden dit wil zeggen de man kan alleen split zijn de pop is ofwel satinet of klassiek .De beiden mutaties pheao en satinet gedragen zich recessief .dat wil dan weer zegen dat de klassieke vorm altijd overheerst. Opvallend maar niet vreemd hieraan is dat de meeste ino,s in dit geval dus de lutino blijken geslachtsgebonden te vererven ,en zijn dus genetisch satinet.

Enkele koppelingen :

De meest gebruikte koppeling is wel een geel verervende lutino man  * Lutino pop dit is wel de beste en de kortste weg naar lutino,s toe .Men kweekt direct Lutino mannen ,en poppen en gele mannen  split lutino ,en klassieke poppen.Het kweken van  lutino * Lutino wil ik niemand aanraden ,de problemen worden erg groot ,met blindheid tot resultaat ,en dat mag de bedoeling  toch niet zijn .Als men puur op lutino wil gaan kweken is het raadzaam om direct te beginnen met  2 lutino mannen ,en een  5 a 6 tal poppen in wisselbroed .zo kan men de beste jongen van deze paren het jaar daar op weer onderling paren ,.En dit is meestal de korte weg naar het succes toe. Koop wel mannen van verschillende stam.

Het hoeft zeker geen betoog dat men steeds de lengte van de bevedering  in de gaten moet houden ,zeker als men naar intensief toe kweekt ,bij de schimmel vogels ook letten op de lengte van de bevedering  en zeker op de schimmel verdeling ook hier geld weer wat de een te veel heeft moet de ander minder hebben.

De kweek  :

Lutino,s en alle andere vogels met rode ogen hebben een beperkt gezichtsvermogen ,al is hier ook wel verschil in te merken maar toch moeten we hier ter degen rekening mee houden Daar wil ik mee zeggen dat deze vogels fel licht moet vermeden worden ,plaats de vogels altijd in een schaduw plaats nooit in de straal van fel zonlicht ,en of tl verlichting ,de vogels gaan hierdoor nog slechter zien ,en de kans op oogontsteking is zeer groot, ,Ook zullen om die reden dikwijls de poppen geen aanvang maken met het maken van een nest ,en de eitjes zomaar laten vallen.

Als de jongen uitkomen ,en er liggen enkele lutino,s bij en enkele zwartogen ,dan is het raadzaam dit goed op te volgen ,blijkt dat de jonge roodogen achter blijven is het misschien beter de roodogen bij elkaar te leggen ,of deze wat bij te voeren . Mijn evaring is dat het bij goede verzorgde vogels ea toch wel meevalt ,en de pop de jongen wel voert ,maar ik moet bekennen dat ik toch de eerste dagen wel iets bijvoer Een ieder moet zijn keuze maken ,maar aandacht is verreist met jonge roodogen.
Zelfstandig worden .

Jonge roodogen ,blijven aandacht vragen ,eigenlijk geld dit ook voor de oudere vogels ,mijn voorkeur gaat om deze vogels in een aparte kooi of Voliere onder te brengen ,en niet te plaatsen bij andere niet roodogen ,op deze manier worden de roodogen niet aan de kant gedrukt door hun iets minder gezichtsvermogen ,maar door deze bij elkaar te plaatsen ,zijn deze problemen er niet en kunnen de roodogen rustiger en goed volwassen worden ,met bijna geen afvallers . En als je deze plaatst bij andere  niet rode ogen zullen de vogels het zwaar te verduren krijgen.

Over het opvoeren van de lutino,s zijn er ook diverse meningen ,zijn diverse kwekers die hun jongen opvoeren met geelstimulans of aangepaste zaadmengeling tot ongeveer  dag 18 .mijn ervaring is dat de lutino,s toch al erg diep van kleur zijn ,uiteraard kan dit ook aan mijn voeding liggen ,maar opletten bij het opvoeren van lutino,s is zeker een vereiste .de kleur zal vrij snel overhevelen naar een oranjeachtige bijkleur ,en dat is zeker niet de bedoeling ,Ja leergeld betalen we hier zeker .Maar een zaak is zeker het zijn zo een mooie vogels die roodogen dat de meeste kwekers er dit graag bijpakken Het leergeld bedoel ik dan  .Succes met deze vogels.

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.