JBounce
Donatie gevraagd!
Beste bezoekers van de website woutvangils.nl of woutvangils.be.
Wout heeft besloten om te stoppen met deze website
Maak hier uw donatie over om de website te laten bestaan:
https://betaalverzoek.knab.nl/k4brpH2Oo7djLAP
Alvast hartelijk dank!
x
Deel 4 :De zetmeel zaden.
De zetmeel zaden. Deel 4. Wout van Gils.
De vogelzaden worden verdeeld in twee groepen : De Zetmeelzaden ( koolhydraten )dit is een planten familie Bv graszaden en graanzaden :Oa : Millet ,Gierst ,Witzaad ,Kanariezaad enz .Gewoonlijk is het proteïnegehalte van deze meelzaden eerder aan de lage kant .Voor de twee meest geliefde soorten kanariezaad en Millet bedraagt dit respectievelijk +/- 13,5 % en 10 % Tevens vullen beiden elkaar goed aan want ofschoon zij beiden maar weinig van het amoniazuur lyrine hebben ,bevat kanariezaad +/- veel van de amoniazuren Arginine en Tryptofaan en minder van het Metie ,en bevat millet +/- veel Metinine en minder argine en Tryptofaan .Beide meest geliefde zaadsoorten zijn dus complementair (Elkaar aanvullend) voor wat betreft de levensnoodzakelijke hoger vernoemde aminozuren ( Proteine bouwstoffen ) .Kanariezaad is door zijn hogere proteïne gehalte duurder dan de Millet soorten .Betreffende de aanwezigheid van vitaminen kan men zeggen dat, alhoewel er geen vitamine D of C aanwezig zijn ,er wel heel wat vitamine B complex is als mede vitamine E .Millet daar tegen bevat weer veel mineralen .
De olie zaden : ( vetten)
A - Kool of raapzaad 40,0 % vet.
B - Lijn zaad 41,0 % vet.
C - Negerzaad 32,5 % vet.
D - Hennipzaad 32,0 % vet.
E - Blauwe maanzaad 32,0 % vet.
F - Enz.
Meestal is het proteïnegehalte van de oliehoudende zaden hoger .Voor koolzaad heeft men 19,5 % voor lijnzaad zelfs 25 % voor negerzaad 17,5 % Tevens bevatten de proteïnen hier nog meer hoogwaardige aminozuren dan de meelzaden. Daarom zullen de meeste zaadmengelingen ,naast de hoofdbrok de geliefde zetmeelzaden millet (+/- 40 %) en kanariezaad ( +/- 50 %) steeds omwille van de vetvoorziening en ook de eiwitvoorziening Raapzaad ( +/-* 4 %) Lijnzaad (+/- 25 % ) en negerzaad ( +/- 2% ) bevatten. Zo krijgt de vogel een ongeveer gelijke voeding.
We mogen niet uit het oog verliezen dat Bv parkieten in de natuur feitelijk levend groeiende nog onrijpe zaden pikken .Deze zijn dus mals en vandaar moet de huls er niet afgepeld worden .dit doen de parkieten wel met de zaden die wij hen in gevangenschap geven. De vogels passen zich immers aan ,aan de harde droge zaden,die wij wel verplicht zijn te geven. Het nadeel is dat met het verwijderen van de pel er veel vitaminen weggeworpen worden ,vooral de vitaminen B ( Complex ) Het is om die reden dat voor ons mensen ongepelde rijst en bruin brood dus ingebuild tarwemeel veel gezonder is.Wij moeten dan ook in de zomer zo veel moeilijk verse onkruidzaden geven en in de winter kan men bv zaad laten kiemen. Door de kieming wordt de onoplosbare en verteerbare voedings reserve omgezet in oplosbare en verteerbare voedings reserve omgezet in oplosbare en verteerbare eiwitten ,vetten en koolhydraten,en komen de vitaminen en mineralen beter vrij. Maar wees gewaarschuwd ,zorg dat het altijd vers is en de kiem zo klein mogelijk. Ook groenvoeders mogen gegeven worden ,deze kunnen fijn geraspt worden bijvoorbeeld een appel en deze vermengen onder je eivoer ,om dit een beetje rul te maken. Ook moeten wij onze jonge vogels zaden voor zetten die makkelijk te pellen zijn zoals bv Millet ,witzaad ,niger of raapzaad ,of door ons op voorhand wat gebroken kanarie zaadmengeling. Het is ook van groot belang zaden te kopen die niet ouder zijn dan een jaar deze zijn te hard en ook al verloren aan eigenschappen van vitaminen .Goede zaad zal altijd erg snel ontkiemen ,wil je testen als bv je zaad goed is.Ondanks een goede zaadmengeling zijn wij nog niet aan een 100 % goede voeding toe op basis van zaden ,en onkruid ,en groenvoer alleen. Vergeten wij immers niet dat onze vogels in gevangenschap leven ,en dat zelfs de zogenaamde zaadeters in de natuur ook insecten eten ,vooral omdat zij instinctief aanvoelen dat zij een zeker proteïne te kort hebben ,vooral van de aminozuren dat slechts zeer weinig in de meeste zaden voorkomt. Wij kunnen b deze wat bij geven bijvoorbeeld pinkies enz .Maar wij kunnen dit ook nog makkelijker en doeltreffender doen door het geven van ons eivoer ,en of regelmatig wat melk onder het eivoer of te drinken geven.
De twee voornaamste periode van het jaar voor onze vogels zijn de :
A Kweek periode.
B De ruitijd.
In de kweekperiode hebben bv de jongen onvoldoende weerstand en zijn nog niet immuun voor de meeste microben.En in de ruitijd .want dan moet er weer zware inspanningen geleverd worden om de nieuwe veren en pluimpjes op te bouwen.Het is dus logisch dat wij de vogels in deze periode bijzonder krachtig voedsel verstekken .Om dit hoofdstuk af te sluiten gaan we nog even de belangrijkste princiepen van een gezond dieet voor onze vogels doornemen. Vooral in de twee hierboven genoemde periode moeten wij een goed uitgebalanceerde voeding verstrekken.
1 – Zaadmengeling Verpakt : voldoende vers witzaad millet ,en ongepelde haver .kortom een goed uitgebalanceerde zaadmengeling geven ,met wat aanvulling van onkruid zaden ,en de zaden hierboven vermeld. Volop eivoer in kweek periode ,en twee a drie maal per week in de rui en rust periode.
2 - Regelmatig vers groenvoer .onkruidzaden :
3 – Altijd mineralen beschikbaar : Bv Grit – sepia –en andere die tegenwoordig volop te koop zijn in onze divebo winkels.
4 - Aanvullende Eiwitten : Denk eens aan ons eivoer , het geven van wat bv pinkies.
5 - Aanvullende vitamine : Het makkelijst gaat dit in het drinkwater ,maar ook vermengen in je eivoer is goed te doen ,denk maar eens aan Bv Vit A - ,Tarwekiemolie met andere woorden de polivitaminen twee per week toedienen in het drinkwater.
Het drinkwater is natuurlijk ook nog wat oer te zeggen ,dit dient zonder pardon dagelijks vers gegeven te worden ,men rekent ongeveer op +/- 3 Ml per vogel .Als men vitamine door het water heeft gedaan ,daarna ook de flesjes weer goed zuiver maken en ontsmetten ,aan te raden is dit wekelijks goed te doen. Uiteraard is het badwater ook van grote betekend voor onze vogels en mag ook nooit ontbreken ,dit ook zeker 2 maal per week doen. Resumerend : op je vogelvoeding mag nooit bespaard worden ,een goede uitgebalanceerde voeding vooral tijdens de kweek en de rui periode moeten perfect en uitgebalanceerd zijn .Dit is de sleutel van het succes voor gezonde vogels.